top of page
Поиск

ВЕЧОРНИЦІ НА АНДРІЯ

ВЕЧОРНИЦІ НА АНДРІЯ

Традиційні андріївські вечорниці відбулися у ДНЗ «Лисянський професійний аграрний ліцей» 13 грудня у день Андрія Первозванного. Підготували свято учасники літературно-драматичної студії «Світлиця» під керівництвом викладача української мови Пепчук О.Я та бібліотекаряТихолоз К.О. Приємно відзначити, що завдяки сприянню класних керівників та майстрів 11 та 13 груп студія поповнилася талановитими першокурсниками.

Господиня вечорниць, роль якої зіграла Ірина Царуліца, ознайомила присутніх із давніми традиціями ворожіння на долю, ім’я та професію майбутнього чоловіка, розважала молодь іграми та конкурсами (давніми й осучасненими), у світлиці лунали українські народні пісні та жарти. Голякова Олександра, Діана Матіна, Таїсія Компанієнко нагадали, що на таких посиденьках дівчата ще й пряли, шили, вишивали.

Вечорниці літературні, тому на сцені ліцею постали герої Т.Шевченка, І.Нечуя-Левицького, Г.Квітки-Основ’яненка, М.Гоголя. На свято завітали манірна Кайдашихаз норовливою Мотреюіз «Кайдашевої сім’ї», сварливі баба Палажка з бабою Параскою (Наталя Січкар та Ангеліна Медведкова).Герої нарису І.Нечуя-Левицького«Українські гумористи і штукарі»Антін та Олександр, яких зіграли Павло Хміль та Павло Вдовиченко, насмішили гостей тарабарською мовою.Таїсія Компанієнко в образіУляни таДенис Крижній в ролі кумедногоСтецька із «Сватання на Гончарівці», Діана Матіна (відьма Солоха),Олександр Маценко, ЕльдарВертецький, Артем Романенко, Денис Демчук, що зіграли залицяльників Солохи із повісті «Ніч перед Різдвом», вразили глядачів акторською грою.

А які ж вечорниці на Андрія без обрядової калити? Пан Калитинський, роль якого обрав Дмитро Костенко, щедро вимазував варенням (у давнину для цього використовували сажу) усіх охочих скуштувати калиту, коли вони не могли стриматися від сміху А якими смачними вареникамита різноманітнимисмаколиками частувала господиня!

Учасники дійства відчули справжній дух свята, атмосферу збережених і шанованих донині давніх, вічних і нетлінних традицій і звичаїв, а через них – той невидимий зв'язок, що єднає нас, українців, з предками та нащадками, забезпечуючи цілісність роду та існування нації.

З метою виявленнята всебічної підтримки обдарованої молоді,розвитку творчих здібностей та посилення мотивації в опануванні обраною професією та вивченні загальноосвітніх предметів у ліцеї проводяться предметні тижні та тижні професій. Так в рамках тижня української мови та писемності було проведено мовознавчу вікторину з використанням інтерактивних завдань на мультимедійній дошці.

Відбуваються виховні заходи патріотичного спрямування, щоб залучити молодь до вивчення історії. Так до роковин трагедії Голодомору, спільно з районною бібліотекою, бібліотекарем ліцею Тихолоз К.О. було підготовлено годину пам’яті. Вірші, спогади очевидців, документальні свідчення. Особливого настрою та гострого усвідомлення масштабів штучного Голодомору, влаштованого більшовицьким режимом, додали відеоматеріали, продемонстровані за допомогою мультимедійної дошки у кабінеті української мови та літератури.

Учні ліцею беруть участь у міжнародних конкурсах.


Пишаємося успіхами Ілони Драченко, учениці третього курсу, переможниці мовно-літературних конкурсів серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області. В обласних етапах ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика Ілона виборола І місце. Вже третій рік поспіль вона бере участь та перемагає. Цьогоріч теж сподіваємося на успіхи у фінальних етапах Конкурсів.















92 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Підтримка программи Education UA 2019.

З 22 квітня 2019 року стартувала нова соціальна програма в сфері освіти - EducationUA, головною метою якої є матеріальна підтримка талановитих студентів. За умовами програми буде проведено конкурс та

bottom of page